Je bent hier: Klantenservice Internet Gebruiken en instellen Veiligheid Veilig internetten

Waarmee kunnen wij je helpen?

Je bent hier: Klantenservice Internet Gebruiken en instellen Veiligheid Veilig internetten
Veilig internetten

Regelmatig is er nieuws over internetcriminelen die op allerlei manieren persoons-, bank- en creditcardgegevens te pakken proberen te krijgen. Deze gegevens worden daarna misbruikt voor identiteitsfraude, creditcardfraude en het leeghalen van bankrekeningen.

ON vindt het belangrijk dat je weet hoe jij jezelf hier tegen kunt beschermen. Hieronder staan de twee vormen beschreven die internetcriminelen het meeste gebruiken en wat je hiertegen kunt doen. Daarnaast geven wij je graag meer uitleg over dit onderwerp in ons Dossier Veiligheid

Phishing

Phishing is een vorm van fraude waarbij internetcriminelen zich voordoen als een bepaalde aanbieder (bijvoorbeeld ON of een bank) en op die manier proberen ze je te laten reageren op die e-mail met je inlog- of persoonsgegevens. Of ze proberen je naar een namaak website te lokken die erg veel lijkt op de echte website om zo je gegevens te stelen.

Wat ook steeds vaker gebeurt, is dat criminelen je bellen en zich voordoen als een bank of bedrijf en via de telefoon proberen om je gegevens te krijgen.

ON en banken zullen je nooit om jouw inloggegevens vragen per e-mail of telefoon. Wij raden aan om NIET op dit soort berichten te reageren en deze direct uit je mailbox te verwijderen. Klik ook zeker niet op de links in dit soort berichten. 

Wil je meer informatie over phishing en hoe je dit kunt herkennen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Beveiligingschecks

Een makkelijke manier om te controleren of de beveiliging van je computer(s) in orde is, is te vinden op de website van Veilig Bankieren.

De overheid heeft een check opgezet waarmee je kunt achterhalen hoe veilig jij bent op het internet. Deze is hier te vinden.

Overige vragen
 • Phishing

  Wat is phishing en wat doet het?

  Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelfs een telefoontje, dat afkomstig lijkt van een bekende of een betrouwbaar bedrijf.

  Als afzender staat bijvoorbeeld een e-mailadres van iemand die je kent vermeld, maar in werkelijkheid is dit niet het adres waarvan het e-mailbericht verzonden is. De werkelijke afzenders van dit soort berichten zijn cybercriminelen die er op uit zijn om gevoelige gegevens te achterhalen om deze vervolgens te misbruiken.

  In dit soort e-mails wordt gevraagd naar inloggegevens, BSN-nummers en/of creditcardgegevens. 

  Hoe herken ik phishingmails of-websites?

  Vaak zijn dit soort berichten te herkennen aan het slechte taalgebruik. Ze zijn niet persoonlijk en er wordt gevraagd om snel te reageren. Dit, omdat er anders bijvoorbeeld een account vervalt of omdat je een actie mist. Zo wordt er ook regelmatig gevraagd om op een link te klikken die rare elementen zoals tekens of spaties bevat of om bijgevoegde programma’s of bijlagen te openen.


  Wat kan ik er tegen doen?

  Reageer niet op dubieuze e-mailberichten. Wees alert wanneer er om gegevens gevraagd wordt of wanneer er gevraagd wordt om een programma te installeren, of ergens in te loggen.

  Kijk bij verwijzing naar een website of hetgeen in de adresbalk te maken heeft met het bedrijf.

  Wij zullen nooit via e-mail vragen om wachtwoorden of inloggegevens. Bij twijfel of een bericht echt van ons afkomstig is mag je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

  Wij raden aan om NIET op dit soort berichten te reageren en deze direct uit je mailbox te verwijderen. Klik ook zeker niet op de links in dit soort berichten.

 • Computervirussen

  Wat zijn computervirussen en wat kunnen ze doen?


  Computervirussen komen voor als software die erop gericht is schade aan te richten aan bestanden op je computer of het overnemen van het beheer van je computer. Via virussoftware kunnen bijvoorbeeld privégegevens zoals wachtwoorden, bankgegevens en creditcardinformatie achterhaald worden, er kan SPAM verzonden worden via jouw internetverbinding, er kan ingebroken worden in online betaalsessies en via jouw internetverbinding kan er ‘ingebroken’ worden op andere computers.


  Hoe kan mijn computer besmet raken


  Virussen kunnen in verschillende vormen en op verschillende manieren op je computer terecht komen.

   

  - Via het downloaden van bestanden via programma’s zoals KazaA, Bittorent of downloadsites.
  - Via een bijlage die je opent vanuit een e-mail of chat
  - Via een andere computer in je thuisnetwerk (iemand die met een andere laptop/apparaat verbinding maakt met jouw netwerk).


  Beveiligingschecklist


  Middels onderstaande checklist kun je controleren of je computer en thuisnetwerk goed beveiligd zijn:

   

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem) 

  - Trap niet in phishing e-mails

  - Bescherm de computer tegen spyware

  - Installeer updates en patches

  - Beveilig het draadloze netwerk

  - Kies sterke wachtwoorden

  - Denk altijd na voordat je ergens op klikt of een e-mail beantwoordt.

 • Spam

  Wat is Spam?

  Spam is ongevraagde e-mail die er vaak op gericht over te halen tot het kopen van iets.


  Wat kan ik er tegen doen?

  Het gebruik van een goede spamfilter is aan te raden. Een spamfilter controleert berichten op bepaalde kenmerken zoals onderwerpen of internetadressen van al bekende spammers.

  Een klacht over spam kun je ook melden bij de OPTA via www.spamklacht.nl

 • Botnet

  Wat is een botnet?

  Een botnet is een netwerk van computers die besmet zijn met een virus. Dit netwerk wordt vaak op afstand beheerd en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden zoals:

  - Anoniem het internet opgaan, via een computer in het botnet kan iemand anoniem het internet op.
  - Spam versturen, de bron van spam die verstuurd wordt vanuit een botnet is onduidelijk, omdat er duizenden computers in een botnet kunnen zitten.
  - Verzamelen van privégegevens, met zogenaamde malware die op computers binnen het botnet wordt gezet kunnen privégegevens zoals inloggegevens en financiële gegevens worden verzameld.


  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem) 
  - Bescherm de computer tegen spyware
  - Installeer updates en patches

 • Identiteitsfraude

  Identiteitsfraude

  Wanneer je online inloggegevens gebruikt heb je een online identiteit. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een e-mailadres, of een account binnen een online social network. Voor cybercriminelen is zo’n online identiteit interessant omdat het een bepaalde vertrouwenswaarde heeft. Wanneer je immers een e-mail van het e-mailadres van een bekende krijgt, ben je snel geneigd te vertrouwen dat de e-mail daadwerkelijk van die bekende afkomstig is.

  Voor cybercriminelen zijn gegevens zoals pin- en tancodes, e-mailadressen, creditcardinformatie maar ook paspoortnummers interessant om bijvoorbeeld online aankopen te kunnen doen of de informatie door te verkopen.


  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem) 

   - Trap niet in Phishing e-mails

  -  Bescherm de computer tegen spyware

  - Installeer updates en patches

  - Beveilig het draadloze netwerk

  - Kies sterke wachtwoorden

  - Denk altijd na voordat je ergens op klikt of een e-mail beantwoordt.

 • Hacken

  Hacken

  Hacken is ook wel het inbreken in een computer, terwijl daar geen toestemming voor is gegeven. Het doel van dit inbreken kan verschillend zijn en is vaak gericht op: Het registreren van betaalgegevens, logingegevens van bijvoorbeeld e-mailaccounts achterhalen om hiermee spam te verzenden.


  Hoe zie ik of mijn computer gehackt is?

  Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen of een computer is gehackt, maar soms is het te zien doordat: bestandsnamen of mapnamen gewijzigd zijn, sommigen programma’s niet meer werken of doordat de computer aanzienlijk langzamer werkt. 

   

  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem) 
  - Bescherm de computer tegen spyware
  - Installeer updates en patches
  - Beveilig het draadloze netwerk

 • Poortscanning

  Poortscanning

  Het internetverkeer van en naar jouw computer gaat via zogenaamde poorten. Cybercriminelen kunnen poortscans uitvoeren om te achterhalen welke poorten er open staan.


  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  Tegen het poort scannen zelf kun je weinig doen, wel kun je ervoor zorgen dat je computer beveiligd is met een firewall, deze bewaakt de internetverbinding. Ook kun je middels een firewall instellen dat de firewall bij ieder programma of bericht vraagt of het akkoord is om verbinding te maken.